Aromaterapi uçucu yağlar ve yağ taşıyan bitkiler aracılığıyla masaj, kompres, inhalasyon (buğu ve gaz yoluyla sıvıların solunması) ve banyolar aracılığıyla tedavi amaçlı uygulamadır. Tarihi çok eskilere dayanan bir tedavi, arınma, rahatlama ve bakım yöntemidir. İlk medeniyetlerden günümüze kadar bu amaçlarla kullanılmıştır. Ancak aromaterapinin bilimsel olarak araştırılmaya başlanması geç bir tarihte başlamıştır. 1920’lerde Fransız kimyager Rene-Maurice  Gettefosse laboratuvarında çalışırken kaza sonucu elini yakar ve can havliyle  yakınında bulunan lavanta suyuna daldırır. Ağrısının hafiflediğini ve yarasının da ha çabuk iyileştiğini gözlemleyince konuyu derinlemesine inceler.

Uçucu yağlar doğal yağlardandır ve bir çok faydası vardır aynı zamanda yan etkisi azdır. Bu yağları alırken sentetik olanları değil doğal olanları tercih etmelisiniz. Kendinizi tanımanızda bir o kadar önemli çünkü her vücut bir olmadığı için sadece duyumlara dayanarak kullanmamanızı öneririz.

Aromaterapi konusunda en çok kullanılan yöntemlerin başında masaj gelmektedir. Ancak kullanacak olduğunuz tahriş etmemesi adına  doğrudan cildinize uygulamayın, taşıyıcı yağlarla seyreltin. Uygulanan bir diğer yöntem inhalasyon yöntemidir. Koku insanın en eski ve en gelişmiş duyusudur. Bitkisel yağların kokuları insan vücudunu etkileyerek rahatlamasını sağlar.

Aromaterapi hastalıklara tek başına çare bulan bir uygulama değildir. Tıbbi tedavilere yardımcı ve vücudu rahatlatma etkisi bulunan bir yöntemdir. İnsan ruhu ve bedeni bir bütündür. Birinde meydana gelen bir rahatsızlık diğerini de etkiler. Aromaterapide amaç vücut bütünlüğünü sağlamaktır.

En çok kullanılan aromaterapik yağlar lavanta, gül, okaliptüs, biberiye, çay ağacı yağı ve sarı kantarondur.